Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Transferrine saturatie

Inhoudsopgave

Transferrine Saturatie Betekenis

Transferrine saturatie wordt berekend uit de ijzer waarde en de transferrine waarde. Het is een
maat voor het percentage van transferrine dat verzadigd is met ijzer. Een lage transferrine
saturatie kan wijzen op een ijzertekort.

Transferrine Saturatie Waarden bij Mannen en Vrouwen: Gedetailleerde Uitleg

Hier vind je een overzicht van de transferrine saturatiewaarden bij mannen en vrouwen, zodat je inzicht krijgt in wanneer jouw transferrine saturatie normaal, laag, of hoog is.

Transferrine Saturatiewaarden bij Mannen en Vrouwen: Gedetailleerde Uitleg

  • Normaal: Een transferrine saturatiewaarde tussen 16.8 en 42.75% wordt als normaal beschouwd. Dit wijst op een goede balans in de hoeveelheid ijzer die via transferrine in het bloed wordt vervoerd.
  • Laag: Een transferrine saturatiewaarde onder de 16% wordt als afwijkend en te laag beschouwd. Dit kan wijzen op een verminderde ijzertransportcapaciteit of een ijzertekort. Waarden tussen 16 en 16.8% worden als “opgepast” gezien, wat betekent dat de saturatie aan de ondergrens van normaal zit en verdere controle nodig kan zijn.
  • Hoog: Een transferrine saturatiewaarde boven de 42.75% valt aan de hoge kant van de normaalwaarden. Waarden tussen 42.75 en 45% worden gezien als “opgepast,” wat betekent dat de saturatie aan de bovengrens van normaal zit. Indien de waarde boven de 45% komt, wordt dit als afwijkend en te hoog beschouwd, wat kan duiden op een verhoogde ijzeropname of ijzerstapeling in het lichaam. Verdere interpretatie is dan nodig, in combinatie met andere waarden uit het ijzerspectrum.

Transferrine Saturatie Waarden bij Mannen et Vrouw: Gedetailleerde Uitleg

ResultaatUnitWaarde min-maxLeeftijdGeslachtBiomarker interpretatie
Afwijkend%0 - 1618 - 100Man & VrouwDe transferrine saturatie valt buiten de normaalwaarden en is te laag. De interpretatie is afhankelijk van de overige waarden uit het ijzerspectrum.
Opgepast%16 - 16.818 - 100Man & VrouwDe transferrine saturatie valt nog binnen de normaalwaarden, maar is aan de lage kant.
Normaal%16.8 - 42.7518 - 100Man & VrouwDe transferrine saturatie is goed.
Opgepast%42.75 - 4518 - 100Man & VrouwDe transferrine saturatie valt nog binnen de normaalwaarden, maar is aan de hoge kant.
Afwijkend%45 - 10018 - 100Man & VrouwDe transferrine saturatie valt buiten de normaalwaarden en is te hoog. De interpretatie is afhankelijk van de overige waarden uit het ijzerspectrum.
Dit helpt je om beter te begrijpen wat een gezonde transferrine saturatiewaarde is en wanneer je waarden kunnen afwijken, wat mogelijk wijst op onderliggende gezondheidsproblemen.

Verwante tests

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.